Дәнді дақылдардың кебегінен тағамдық талшықтарды алудың биотехнологиялық тәсілі
##semicolon##
α-амилаза, ашыту, бидай, қара бидай, сұлы, крахмал, кебекАңдатпа
Осы мақалада дәнді дақылдардың кебегінен тағамдық талшықтарды алудың биотехнологиялық әдісін әзірлеудің өзектілігі негізделген. Зерттеу нысаны ретінде дәнді дақылдардың кебегі таңдалды: бидай, қара бидай және сұлы. Бұл жұмыста бидай кебегін өңдеудің ферментативті әдісі таңдалды. Α-амилаза фермент ретінде таңдалды.Жүргізілген зерттеулер негізінде бидай дақылдарының кебегінен диеталық талшық концентратын алудың биотехнологиялық әдісі жасалды. Ашыту процесі үшін α-амилаза ферменті таңдалды.60-тан 65 ºC-ге дейінгі температурада және 5-тен 7-ге дейінгі диапазондағы рН мәні 18-20 сағатқа созылатын ашыту процесі дайын өнімде жалпы мөлшері 69,7% болатын диеталық талшықтың құрғақ концентратын алуға мүмкіндік бергені анықталды.